Повернутися до звичайного режиму

Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Щороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища. Ще в 70-х роках минулого століття 1972р. Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 червня Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища, який буде проводитись з метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля.

Обрання цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). На конференції були присутні повноважні представники 113 держав світу, у тому числі й Радянського Союзу. Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища. "Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами", – так було поставлене питання в цьому зверненні.

Всесвітній день навколишнього середовища є для Організації Об'єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес та відповідні дії. У 2000 році в цей день розпочато програму ООН "Тисячоліття довкілля – приступити до дій". Програма є ще одним нагадуванням людству про його роль в охороні довкілля.

Святкування цього Дня розраховане на те, щоб привнести загальнолюдський фактор у питання охорони навколишнього середовища; сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади.

Кiлькiсть переглядiв: 188