Повернутися до звичайного режиму

Оголошено дату та умови проведення ДПА у формі ЗНО з української мови і літератури

18 листопада в студії «Укртелекому» заступник Міністра освіти і науки Павло Полянський та директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук провели селекторну нараду, поінформувавши освітян про умови проведення державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури у 2015 році. Участь в нараді також взяли керівники навчальних закладів, представники регіональних центрів оцінювання якості освіти, працівники МОН та освітяни різних областей України.

Павло Полянський повідомив, що всі випускники шкіл проходитимуть ДПА з української мови та літератури у поєднанні зі ЗНО 24 квітня 2015 року. ДПА з інших двох предметів (математики або історії і третього предмету на вибір учня) школа проводитиме для 11-класників за самостійно розробленими завданнями, оскільки жодних збірників завдань більше не буде. Також було наголошено, що у 2015 році державна підсумкова атестація буде проведена тільки у письмовій формі.

Директор УЦОЯО Ігор Лікарчук зазначив – для того, щоб 24 квітня пройти ДПА у формі ЗНО з української мови та літератури, кожен 11-класник повинен заздалегідь зареєструватися на порталі Українського центру оцінювання якості освіти. Аби гарантовано забезпечити реєстрацію всіх випускників на ДПА, керівник школи паралельно надсилатиме список свої випускників та комплект реєстраційних документів для кожного з них до регіональних центрів оцінювання. Загалом, реєстрація учнів триватиме з 5 січня до 20 лютого 2015 року. Опісля всі зареєстровані випускники проходитимуть ДПА і ЗНО за єдиними тестами у визначений день. Ігор Лікарчук звернув увагу на те, що за виконання тесту з української мови та літератури випускникові виставлятимуть 2 оцінки: першу – за ДПА у шкалі від 1 до 12 балів (на основі цієї оцінки випускнику видаватимуть атестат); другу – за ЗНО у шкалі від 100 до 200. На основі цього результату буде визначено – «склав» чи «не склав» ЗНО абітурієнт. Якою має бути мінімальна кількість балів для проходження ЗНО, визначатимуть експерти.

До 12 травня результати будуть повідомлені всім випускникам. Варто зауважити, що ті випускники, які 24 квітня не складуть тест з української мови і літератури, не стануть студентами університетів у 2015 році. Адже обов’язковою вимогою всіх університетів до абітурієнта є складання ЗНО з української мови та літератури. Відповідно, у разі нескладання тесту з цього предмету випускник не буде проходити й інші тести ЗНО. Утім, щоб ці учні могли отримати атестати про закінчення школи, навчальний заклад проведе для них ДПА вже окремо від ЗНО.

Заступник Міністра наголосив, що проходження ДПА у формі ЗНО з української мови та літератури 24 квітня є обов’язковим і для переможців Всеукраїнських олімпіад з української мови та літератури, і для переможців Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, учнів вечірніх, екстернатних шкіл, шкіл-інтернатів, учнів навчальних закладів I-II рівня акредитації тощо. У випадку, якщо учень зареєструвався на ДПА 24 квітня, але через стан здоров’я чи форс-мажорні причини не приїхав до пункту тестування – школа повинна провести ДПА для такого учня окремо за самостійно розробленими завданнями. А ЗНО з української мови та літератури для вступу у виш випускник складатиме під час додаткової сесії.

Насамкінець, заступник Міністра та директор УЦОЯО поінформували про формат проведення об'єднаних ДПА і ЗНО у поєднаній формі. Було наголошено, що тестування проходитиме не в кожній школі, а в збірних пунктах тестування. Відповідно, 24 квітня 2015 року до цих пунктів потрібно довезти і учнів, і вчителів, які будуть інструкторами на пунктах тестування.
Він також зазначив, що до 2016 року Міністерство має намір поєднати ДПА і ЗНО з усіх предметів, окрім того, «дорожньою картою» розвитку освіти на найближчі роки передбачений перехід на зовнішнє незалежне оцінювання в початковій (4 клас) та основній школі (9 клас).

Календар випускника щодо проходження ДПА у формі ЗНО з української мови та літератури у 2015 році:

5 січня20 лютого: реєстрація на порталі УЦОЯО (і на ДПА у формі ЗНО з української мови та літератури, і на інші предмети ЗНО).

24 квітня – складання ДПА у формі ЗНО з української мови та літератури.

До 12 травня – повідомлення результатів.

За матеріалами сайту МОН України.
Кiлькiсть переглядiв: 225