День соборності України

Щорічно, 22-го січня в Україні відзначають День Соборності України. Саме цього дня, в 1919 році, проголосили Акт возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. День соборності України відзначають згідно до Указу Президента України № 42/99 від 21-го січня 1999 року. Метою проголошення цього свята були об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві. Століттями Україна була в неволі, Лівобережна Україна була під владою Російської імперії, а Правобережна – Австро-Угорської імперії і в кінці-кінців стала єдиною.

В День соборності України, 21-го січня 1990 року відбулася акція,яка отримала назву “Живий ланцюг”. Під час цієї акції три мільйони людей взялося за руки з’єднавши такі міста,як Львів, Київ та Донецьк. Це відбулося у день Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. За офіційними даними до акції було залучено близько 450 тисяч людей, а за неофіційними - близько 5 мільйонів.

Цього дня по свій Україні проходять урочистості, присвячені Дню соборності України. В 1978 році, на могилі в Каневі, вчинив самоспалення чоловік,таким чином протестуючи проти русифікації. В 2007 році Президентом України йому було присвоєне звання Героя України.

За матеріалами мережі Інтернет.
Кiлькiсть переглядiв: 183