Повернутися до звичайного режиму

V Освітній проект «Ніч науки» пройшов у суботу, 24 вересня, в Харкові.

Урочисте відкриття заходу відбулося в Харківському національному університеті міського господарства ім. О. М. Бекетова.
Заступник Харківського міського голови - керуючий справами виконавчого комітету міської ради Тетяна Чечетова-Терашвілі в своєму вітальному слові зазначила, що цей проект є результатом співпраці з містом-побратимом Нюрнбергом (Німеччина) і підтримується німецьким урядом.
Цього року в «Ночі науки» взяли участь 17 вищих навчальних закладів, технічна студія «Винахідник» та Харківський планетарій ім. Ю. Гагаріна. Вони підготували для відвідувачів велику пізнавальну програму.
Гостями проекту стали Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку (офіс - у Дніпрі) Вольфганг Мессінгер з дружиною і два професори Технічного університету Нюрнберга - Флоріан Фішер і Марк Каммербауер. Вони відвідали кілька харківських вишів, де познайомилися з різними науковими розробками і стали свідками захоплюючих експериментів.
У ХНУМГ ім. О. М. Бекетова влаштували технологічну виставку, де були представлені професії фахівців, що забезпечують життєдіяльність міста. Відвідувачам запропонували самостійно побудувати міст і потім випробувати його на міцність, прикрасити місто за допомогою ліхтарів, спробувати очистити брудну воду або стати на місце водія, якому раптово перебігають дорогу в недозволеному місці. Також всі бажаючі могли випробувати на собі «детектор брехні», спробувати продукцію молекулярної кухні, взяти участь у конкурсах.
У Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті демонструвався розроблений студентами еко-автомобіль, який переміг у перегонах у Лондоні (Великобританія) цього року, і гібридний автомобіль, що працює як на двигуні внутрішнього згоряння, так і від акумуляторних батарей. Гості могли також ознайомитися з іншими цікавими розробками - сучасними матеріалами для будівництва доріг, технікою для дослідження якості дорожнього покриття, альтернативними видами палива тощо.
У Харківському національному університеті радіоелектроніки гостей вже на алеї перед входом зустрічав безпілотний літальний апарат (дрон), а всередині вишу можна було побачити не менш вражаючих роботів, лазерне обладнання, комп'ютерні ігри, різну радіотехніку і навіть медичне обладнання. Цього року виш представив 32 напрями підготовки студентів.
В Харківському інституті банківської справи Університету банківської справи НБУ, діти відвідали Музей грошей, познайомилися з проектом із підвищення фінансової грамотності для дітей та їхніх батьків, навчальним віртуальним банком.
У Харківському Національному Економічному Університеті ім. С. Кузнеця школярі брали участь у квесті від молодіжної організації, створенні Start-up ідеї і Lаnding Page, майстер-класі з анімації в Photoshop.
У Харківському національному університеті внутрішніх справ перед школярами виступили перший проректор університету Дмитро Швець та проректор університету Михайло Бурдін. Вони ознайомили присутніх із напрямами підготовки курсантів та студентів, розповіли про особливості навчання в університеті, про сучасну матеріально-технічну базу та практичну спрямованість занять.
Після спілкування було продемонстровано фільм про ХНУВС, потім розпочалася екскурсія територією університету. Юнакам і дівчатам презентували кафедру вогневої підготовки, виставку зброї, тир, спортивну залу, навчальні полігони, навчальний центр протидії кіберзлочинності та моніторингу кіберпростору. Також були продемонстровані дії працівників поліції під час охорони адміністративних будівель та відбиття нападу зловмисників. На великому плацу відбувся виступ ансамблю барабанщиць та колективу художньої самодіяльності університету.

Фотозвіт

Кiлькiсть переглядiв: 359