18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу і День боротьби за права кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар почалася 18 травня 1944 року о 3-й годині ранку і тривала до початку червня. Офіційною підставою для депортації стала секретна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії в нібито масовому зрадництві і масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. Без сумніву, тоді був здійснений акт гено - і етноциду, про що свідчать звинувачення цілого народу в державній зраді і застосування принципу колективної відповідальності.

За офіційними даними, з Криму було депортовано 183 144 тисячі кримських татар; за татарськими джерелами - 228 500, з яких тільки протягом першого півтора року померли близько 110 тисяч осіб. У каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС. Людям на збори давалося від декількох хвилин до півгодини, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію, посуд і побутовий інвентар. Зрозуміло, що більшість майна залишилася і була конфіскована державою.

Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення в Узбекистан, частина - в ГУЛАГ, а ще частина - для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну.

Масове повернення на батьківщину кримських татар почалося лише в кінці 80-х років. Здавалося, що нарешті, незважаючи на побутові труднощі, настав мир і можна спокійно і вільно жити на рідній землі, але знову кримська земля стала об'єктом зазіхань Росії, а кримські татари зазнали (і зазнають) нечуваних із часів Сталіна репресій.

З огляду на те, що через сімдесят два роки після депортації внаслідок дій тоталітарного режиму правонаступника колишнього СРСР кримськотатарський народ знову опинився перед загрозою дискримінації на рідній землі, а також з метою підтримки боротьби громадян України - кримських татар за реалізацію своїх прав як представників корінного народу Указом Президента від 16 травня 2014 року і був встановлений День боротьби за права кримськотатарського народу.

У рамках заходів із вшанування пам'яті жертв депортації пройдуть різні культурно-просвітницькі заходи. В навчальних закладах Слобідського району м. Харкова, заплановано проведення інформаційних годин, лекцій, бесід, тематичних уроків щодо трагічних подій, пов’язаних із геноцидом кримськотатарського народу та інших національностей, організовано перегляд фільму «Хайтарма» та фотовиставки «18 травня 1944 року - трагічна дата в історії кримськотатарського народу. Боротьба за повернення на Батьківщину. Інтеграція в демократичній Україні».

/Files/images/novini/2017_rk/05/Геноцид2.jpg /Files/images/novini/2017_rk/05/Виставка літератури в шкільній бібліотеці ХТЛ № 173.JPG /Files/images/novini/2017_rk/05/Відкритий урок ХТЛ № 173.JPG /Files/images/novini/2017_rk/05/Година пам\'яті ХЗОШ №78.jpg /Files/images/novini/2017_rk/05/ХЗОШ № 78 Перегляд кінофільму.JPG /Files/images/novini/2017_rk/05/перегляд тематичного відеофільму ХНВК № 112 .jpg

Кiлькiсть переглядiв: 527