Повернутися до звичайного режиму

Завдання турніру юних журналістів

Завдання IХ Всеукраїнського турніру юних журналістів (2012/2013 навчальний рік)

1. Поясніть і проілюструйте прикладами: що таке інформаційне поле; як пов’язане це поняття з поняттям національної безпеки; як на інформаційне поле можуть впливати ЗМІ?

2. Максим Горький казав, що факт, який підкинуло життя, схожий на курку, у якої ще не общипане пір’я. Він вимагає «приготування». Як ви «готуєте» факти?

3. Для чого потрібна етика журналіста? Чи дотримуються її ЗМІ України? Наведіть приклади позитивні й негативні. Який принцип етичного кодексу особисто ви вважаєте найважливішим?

4. Коли журналіст готує матеріал, то прагне, аби він був прочитаний/почутий/переглянутий якомога більшим числом людей. Аби це було справді так, які правила слід враховувати?

5. У своїй щоденній практиці всі ЗМІ тим чи іншим чином наводять результати соціологічних досліджень. Яких вимог при використанні таких досліджень слід дотримуватися? Чи завжди медіа враховують ці вимоги?

6. Плагіат, цитування, посилання. Що є необхідним для роботи журналіста, а що – шкідливим? Обґрунтуйте.

7. Зробіть огляд новинної інформації двох-трьох місцевих газет. Якими жанрами вони користуються переважно? Які плюси чи мінуси цього? Чи існує проблема використання всієї палітри інформаційних жанрів для місцевих ЗМІ?

8. Знайдіть у ЗМІ приклади двох репортажів. Поясніть особливості даного жанру та те, наскільки вдало вони використані при створенні запропонованих вами матеріалів.

9. Потрібно терміново поставити в номер інформацію, але вона – російською мовою, в той час, як ваше видання – українське. Швидко зробіть переклад інформації.

10. Ви – кореспондент теленовин. Які правила вашої роботи? Зімпровізуйте короткий „стенд-ап” на задану журі тему.

11. У багатьох школах сьогодні є шкільне радіо. Чи відповідає воно потребам школярів? Запропонуйте власну розробку тижневої програми радіо у вашій школі.

12. Ексклюзивне інтерв’ю: як його отримати? Чи існують спеціальні правила для цього? Чи можна написати ексклюзивне інтерв’ю за результатами прес-конференції чи роботи журналістського пулу?

13. Інформація, взята вами із сайту однієї зі структур, цікава для ваших читачів і може бути використана в газеті. Але вона потребує редакційної правки. Зробіть таку правку у фрагменті, запропонованому вам журі. Поясніть її.

14. Ілюстрація в газеті: види, завдання, перспективи.

15. Ви – тележурналіст. Опишіть підібраний вами відеоряд для фрагменту передачі, де за кадром ідеться про проблеми молодіжної наркоманії.

16. Вам дають завдання написати матеріал, побувавши на медіа-заході. Який жанр для написання матеріалу ви оберете і чи залежить він від виду медіа-заходу?

Районний етап турніру відбудеться 28 лютого на базі ХЗОШ № 95.

Кiлькiсть переглядiв: 375