Сертифікація вчителів 2024

Міністерство освіти і науки України визначило категорії вчителів, які можуть пройти сертифікацію педагогічних працівників у 2024 році, та їхню граничну кількість (наказ МОН від 01.12.2023 № 1464).

Традиційно сертифікацію буде організовано для вчителів початкових класів (не більш ніж 1500 осіб), учителів математики та української мови і літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової освіти (не більш ніж 1000 осіб кожної категорії). Першим етапом сертифікації педагогічних працівників є незалежне тестування їхніх фахових знань та вмінь. На що потрібно зважати, готуючись до цього етапу, та якими будуть тести у 2024 році — визначено наказом Українського центру оцінювання якості освіти.

У 2024 році участь у сертифікації також зможуть узяти педагоги, які викладають навчальні предмети (інтегровані курси) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» (всесвітньої історії, вступу до історії України та громадянської освіти, громадянської освіти, історії України, основ правознавства, курсів «Досліджуємо історію і суспільство», «Історія: Україна і світ», «Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти»). У першому тестуванні фахових знань і вмінь педагогів цієї категорії братимуть участь 500 учителів. Робоча група при Міністерстві освіти і науки України працює над проєктом Програми незалежного тестування фахових знань та вмінь учителів цієї категорії вчительства. На основі цієї програми буде розроблено загальні характеристики завдань та схеми їх оцінювання.

Реєстрація для проходження сертифікації триватиме з 15 до 30 січня 2024 року включно й проходитиме у два етапи:

  • основний (15–25 січня) – у межах граничної кількості для кожного регіону;
  • додатковий (26–30 січня) – у межах загальної граничної кількості.

Реєстрацію вчителів кожної з категорій для проходження сертифікації у 2024 році буде припинено достроково в разі, якщо буде сформовано граничну кількість бланків реєстраційних карток-заяв згідно з квотою учасників сертифікації, установленою МОН.

Більше інформації щодо участі в сертифікації можна дізнатися на сайті УЦОЯО.

Кiлькiсть переглядiв: 54